2010. december 12., vasárnap

Christmas blues

Öngyilkos lett egy fiatal férfi, advent harmadik vasárnapján. Látványosan, csúnyán, közönség előtt. A Mammut bevásárlóközpont harmadik emeletéről ugrott le, és szörnyethalt a földszinten.

És most itt egy nagy szünet következik, mert nem jönnek a szavak. Kevés olyan dolog vagy cselekedet van, ami jobban megosztaná az embereket, mint amikor valaki megöli magát. Sokan elítélik és gyávának találják az ilyen végleges megfutamodást. Mások az ellenkezőjét vallják, mert aki odajut, hogy a legdrámaibb lépéssel végleg eldobja magától az életét, az a végsőkig el van keseredve, és valóban nem talál más kiutat a nyomorúságból. Egyesek szerint emberfeletti bátorság kell ahhoz, hogy valaki önkezével vessen véget földi pályafutásának.

Bizonyos pszichológiai kutatások szerint a karácsonyi időszak a melankóliára hajlamos embereknél még kritikusabb, mint egyéb időben. Ennek a hullámvölgynek külön nevet is adtak, „karácsonyi zavarnak” vagy ’Christmas blues’-nak hívják. Bár hivatalos mérések nem támasztják alá az ilyentájt megemelkedett öngyilkosságok számát, a lelki segélyvonalakat viszont bizonyítottan dupla annyian hívják, mint máskor. Vajon mit lehetne tenni – és lehet-e tenni egyáltalán valamit – a magány, a szorongás, a válságérzet, reménytelenség és lehangoltság ellen...

Erőt venni magunkon annyi, mint magunkhoz engedni az ünnepet. Nem röstellkedni azon, hogy legalább az év eme időszakában megpróbálunk jók, jobbak lenni. Nem szégyellni azt, hogy gyermeki naivitással vagy örömmel tudunk örülni dolgoknak, legyen az a sűrű hóesés, a sült gesztenye illata, vagy egy szép karácsonyi dekoráció. Hagyni, hogy meghatódjunk egy érzelgős ünnepi filmen vagy ismert karácsonyi dallamon. Megpróbálni lassítani és lenyugodni. Beszélgetni, meghallgatni. Készen lenni a megbocsátásra. (Önmagunknak is, ha nem sikerül a mézeskalács vagy a gyümölcskenyér. :))

Nincsen egyéb, okosabb tanácsom az ünnepekre. Ha lehetséges, figyeljünk egy kicsit jobban oda a másikra, másokra. Legyen szép az ünnep, kicsit jobb a világ. Még ha csak három napig is.
 
„Divatszó lett a magány, s ez mindenesetre jelzi, hol kell a ma keresztényének vigyáznia, miből kell korszerű vizsgát tennie? Magányból. Abból, hogy magányában hogyan tud minél mélyebb, minél élőbb és állandóbb kapcsolatot teremteni Istennel.” (Pilinszky János)



5 megjegyzés:

  1. :( Öngyilkossag :(

    Itt a mi kis csöndes fövarosunkban is megtörtent az ami eddig meg sohasem :( Egy 3 gyerekes 28 eves apuka fogta magat feljött a fövarosba es felrobbantotta magat, par lepesnyire(egy utcanyira) a nyuzsgö karacsonyi vasarlo emberek közt, hogy miert ott (es igy csak ö sajat maga halt meg) azt meg nem tudni... azt gondoljak hogy valami törtent az otthon összebarkacsolt bombaval :(
    par percel kesöbb auto robban fel nem messze ettöl a helytöl :( ott ket ember serul meg (aki epp arra jar)....
    Teljesen hihetetlen es annyira fölösleges ez

    Miert olyan nehez egyutt, közösen es boldogsagban elni ezen a vilagon?

    VálaszTörlés
  2. Drága Izám, nagyon sokat gondoltam mostanában Rád, a két bombarobbanás miatt, ami Stockholmban történt. Én nem is értem, és gondolom a svédek is értetlen döbbenettel állnak a történtek előtt. Néha arra gondolok, hogy elolvasnám ezeknek az embereknek az utolsó gondolatait, hogy megpróbáljam megérteni őket.
    Az utolsó sorod, Iza... ez a legnehezebb dolog a világon.

    VálaszTörlés
  3. Öngyilkosság...Borzalom..
    2002,Pünkösd vasárnapján, kedvenc, szeretett főnökünk,imádott munkahelyünkön...főbe lőtte magát,úgy, hogy akiket legjobban szeretett, aznap mint dolgoztunk....
    Velem megcsináltatta a kedvenc ételét,(igaz csak telefonon szólt fel)evett, ivott,búcsúlevelet írt, névre szólót..a kedvenceinek.
    Aztán végignéztük megzavarodva, ahogy elszállítják. Amikor a rendőrség átadta a levelet...soha nem felejtem el...azt írta,"hiányozni fogunk" és hogy rettenetesen sajnálja.
    Majdnem derékba törte az életem, sok év telt el, hogy beszélni kezdtem róla.Egy biztos, azóta fehér liliomot és fehér rózsát, senkinek sem veszek,viszek..Ő,mindig mindenkinek azt adott.
    Sokáig azon gondolkodtam, a könnyebb vagy a nehezebb utat választotta?
    Ez a remek ember,ezzel a cselekedetével, "csak" a temető szélén kapott helyet(a katolikus vallás szerint, ott a helye annak aki saját életét oltja ki).Ő volt a szálloda igazgató..
    Szomorú történet...soha nem felejtem el!!

    VálaszTörlés
  4. Judit, én erről beszéltem. Könnyű ostoba és gőgös haraggal ítélkezni azok felett, akik úgy döntenek, hogy nem csinálják tovább. Miért olyan nehéz elképzelni, hogy valakinek tényleg nincs miért tovább élni. Miért jobb a kilátástalan vegetálás... miért hihetetlen, hogy valakinek nincs gyereke, párja, barátai, akik vissza tudják tartani a haláltól. Miért elfogadhatatlan az, hogy valakinek esetleg olyan fájdalmai vannak, ami elviselhetetlenné teszi a létet. Számtalan - számomra elfogadható - oka és indoka lehet egy öngyilkosságnak. Hihetetlen ereje van annak, aki képes ezt megcsinálni.

    VálaszTörlés
  5. Nekem a csaladban volt egy ferfi (erdekes hogy legtöbbször ferfiak...) aki öngyilkos lett, csaladot, 2 gyereket, feleseget hagyott maga utan. Ezeknek az embereknek az eletett tette tönkre sok evig. Az en kis gyerekvilagomat tette tönkre, mai napig tudom es bennem van (pedig sok evvel ezelött törtent!)
    A ferfi akiröl a Judit irt ugyancsak majdhogynem Öt tette tönkre ezzel a cselekedettel.....

    Ha valaki beteg(halalos), fajdalmai alapjan teszi az szeritnem mar humanus tett lenne segiteni neki.

    Tudom nincs annyi tapasztalatom ebböl a vilagbol, soktol megvedett ez a vilag ahol elek.. de ez az en velemenyem.

    VálaszTörlés