2012. január 22., vasárnap

A Nyúl és a Sárkány



Idén január 23-án kezdődik a Holdújév, és a kínai horoszkóp szerint a 2011-es Nyúl évéből ekkor lépünk be a 2012-es új évbe, a Sárkány évébe.
Kínában ilyenkor a „Tavaszünneppel” (Chunjie) köszöntik a holdújévet. A rokonok összejönnek, az ajtókra pedig hatalmas vörös szerencseszimbólumokat tesznek, hogy egész évben óvják a család tagjait. Az emberek vörös tasakot (hong bao) ajándékoznak annak, akit tisztelnek és szeretnek, és papírpénzt raknak bele. Fontos szimbólum a narancs, mert a kantoni nyelvben szinte ugyanazt jelenti, mint az „arany” szó, így gazdagságot és jólétet hoz a házra.
Koreában már megkezdődött a Seollal, a nők beöltöztek a gyönyörű színes hanbokjaikba. Az ifjabbak mély meghajlással köszöntötték a család idősebb tagjait, amiért áldást és pénzt kaptak. Valószínűleg mindenki elfogyasztotta az ilyenkor szokásos tradicionális, és nagyon finom levest, a tteok-guk-ot. Szerte Ázsiában színpompás tüzijátékokkal és millió színes lampionnal üdvözölték a Sárkány évét.

2011 a Nyúl éve volt, és az óvatos, diplomatikus nyuszit bizony elfelejthetjük 2012-re. Ha sokszor hezitáltunk, és konfliktus esetén inkább konszolidáltabb megoldásokra vagy kiegyezésekre és megalkuvásokra törekedtünk, úgy ennek vége a Sárkány évében. Ha tavaly inkább egyet araszoltunk előre és kettőt hátra, és nem mertünk megtenni bizonyos sorsdöntő lépéseket, - akár kényelemből, akár félelemből vagy megszokásból – úgy idén a Sárkány majd markánsan eldönti helyettünk (bennünk), hogy mi is a helyes út. 2012-ben senki ne reménykedjen félmegoldásokban, lavírozgatásokban, szürke és elmosódott kontúrokban. Most minden vagy fekete lesz, vagy fehér. Ezáltal persze sokszor fogunk konfrontálódni, de végérvényesen letisztázzuk, lezárjuk majd a problémás dolgokat az életünk minden területén.
A Sárkány egyúttal merészséget és önbizalmat is ad az embereknek. Sokszor ébredünk majd rá, hogy sokmindenre képesek vagyunk. Bátornak és energikusnak érezzük majd magunkat, de ne feledjük: a Sárkány tüzét táplálni kell, ezért fizikai, lelki és mentális egészségünkkel ezekben az időkben többet kell törődnünk. Ha 2011-ben, a sokszor feleslegesen túlkombináló Nyúl miatt a dolgaink stagnáltak, úgy 2012-ben kibillen ez a regnálás, és feljődés illetve drasztikus változás várható. A családokban pontok kerülnek az átmeneti viszonyokra, és még a legváratlanabb helyzetekben is új kapcsolatok, házasságok és gyermekáldás várható. Aki nem tudott vagy nem mert változtatni a munkahelyi körülményein, most meg fogja tenni: a Sárkány erőt ad az átképzésekhez, a munkakörünk megváltoztatásához, vagy olyan drasztikus lépésekhez, mint a külföldön történő próbálkozás. Ne felejtsük el: a kínai asztrológia szerint 2012 a beteljesítendő nagy álmok éve lesz, ha hagyjuk magunkban kiteljesedni a bámulatra méltó, erős és jóságos Sárkányt!
Zhōngguó xīnnián kuàilè! 国新年快乐! Boldog Tavaszünnepet és Boldog Kínai Holdújévet 2012-ben, a Sárkány jegyében! J

Sae hae bok mani ba deu seyo! 새해 많이 받으세요!!! Boldog Seollal-t, és Boldog Koreai Holdújévet 2012-ben, a Sárkány évében!  J <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése