2010. március 29., hétfő

Szarvasvadász

Mire nem jó a nyári időszámítás. Az óra visszaállítás miatti álmatlanság végett ottragadtam a Filmmúzeum éjszakai programján, a Szarvasvadász című filmopuszon.

Emlékszem, 17 éves voltam. Az újpalotai baráti társaságomat "Bagoly-band"-nek hívtuk. A hétvégi bulik imádott bagoly-feelingje számunkra azt jelentette, hogy 15-20 ember összegyűlt egy 9. emeleti panellakásban, a Vilikééknél, akinek a legfelvilágosultabb és megértőbb (értelmiségi) szülei voltak. (Valószínűleg csak jobbnak látták, ha ott nyomorgunk szem előtt, és nem a játszótéren szipuzzuk zacskóból a technokol ragasztót... :-)) Szóval jópáran összejöttünk, és hubertus mámorban lebegve, hering módjára összezsúfolva hallgattunk éjjelente a Szférák zenéjét, Jean Michael Jarre-t vagy Vangelist. Az élet nagy dolgairól értekeztünk bölcsen, és fejlett rendszerkritikánkat az akkor áldásnak számító, nyugatról beszerzett, egy darab magyar narrátor által alámondott (!!!) szalagos videokazettákra felvett filmekből merítettük. Tucatjával néztük a vietnámi háborúról szóló drámákat is, - állíthatom, hogy részint ezeken szocializálódtam. Így lett kamaszkorom meghatározó élménye a Hair Forman-től, Alan Parker Madárkája, Oliver Stone-tól a Szakasz, és a Szarvasvadász is, Michael Cimino-tól.

Így utólag ezekből a filmekből mi egyetlen legfőbb mondanivaót értettünk ki, mégpedig a barátság mindent elsöprő erejét. Előbb voltak ugyanis életre szóló(nak hitt) barátságaink, mint világot megváltó szerelmeink. Hittünk abban, hogy örök barátságokat kötünk, egy életen át egy csapat maradunk. De Niro és Christopher Walken orosz rulettes duettje a legőrültebb és legönfeláldozóbb haláljáték a filmtörténelemben. Soha, sehol ilyen mélységű igaz barátságot még nem láttam vásznon megjeleníteni. Sok évnek kellett eltelnie ahhoz is, hogy rálássak a film arculcsapó társadalomkritikájára, és az örök igazságra – a háború általános érvényű értelmetlenségéről.

Hát ilyen egy klasszikus, örök értékrenddel rendelkező film. Több mint 20 (30) év múlva is maradandó nyomokat hagy az emberben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése