2011. május 13., péntek

Romford, a multifunkcionális kisváros



Nem mondom, hogy nem konstans tudathasadásos állapotban élem meg a napokat mostanában. Erre ma 14 óra 14 perckor döbbentem rá (újfent), amikor a romfordi St. George Hospital röntgen osztályán üldögéltem, várva a szállásadóm, Gabi rutin ultrahang vizsgálatára. Pazar. No de mit is keresek én itt...??? Ember legyen a talpán, aki lazán veszi azt, hogy nem olyan régen Szöulban sétált a cseresznyevirágzás fesztiválon, aztán Budapesten a Lánya ballagásán, most meg Essex-ben, a szállásadójának napi rutin teendőit kísérve. Volna egy-két keresetlen szavam ahhoz, aki kitalálta azt, hogy "úgy szép az élet, ha zajlik..." :)

Ma megjártuk Romfordot.  http://en.wikipedia.org/wiki/Romford Kisebb városka, - mindössze 20 percre tőlünk, az emeletes busszal - középkori stílusban, elbűvölő piaccal, amit hetente háromszor tartanak, a patinás kis Szent Edward templom előtt, mely a XV. században épült. Maga a városka olyan, mint az Oxford street kicsiben. Bevásárló utcák és központok, butikok és kávézók mindenütt. Gabi az összes létező gazdaságos vásárlási lehetőséget megmutatta. Nem hittem el, amikor az Angliát megjárt ismerőseim azt mondták, hogy itt olcsó a ruhanemű és a cipő. A piacon csak kapkodtam a fejemet, és mindennél jobban sajnáltam, hogy még nem keresek. A budapesti ár feléért lehet divatosan felöltözni. Teljesítettem egy küldetést is, szóval Bia, örvendezz, mert megvan a PRIMARK, és jobb, ha üres bőrönddel érkezel július idusán! :)

Megemlíteném még a SAINSBURY'S-t is, ami egy szupermarket, ahol szintén kedvező áron és jó minőségben lehet vásárolni. Az ételek szempontjából ajánlott a LIDL, amit nem kell bemutatni. Gabi említette az ICELAND-ot is, ahol félig kész ételeket lehet venni, óriási adagokat. (Az angolok sokat élnek ezzel a lehetőséggel, nem szeretnek főzni, csak egyszerűen betenni a mikroba az ételt, és ezzel pár perc alatt finom koszthoz jutni.) Legnagyobb meglepetésemre van itt még egy úgynevezett 99P bolthálózat, ami olyasmi, mint nálunk a 100 forintos bolt. Ám itt valóban 99 pennyért lehet kapni MINDENT. A legmárkásabb, otthon horribilis áron található kozmetikumokat veheti meg az ember, de ugyanúgy van étel-ital, ruházat, lakásfelszerelés, barkácsáru, dísztárgyak, játékok.... egyszóval minden! A 99p-s üzleteket mindenkinek melegen ajánlom itt Angliában, mert jó minőséget lehet takarékosan beszerezni.

A mai nap sikerélménye - túl azon, hogy gazdaságos beszerző helyeket fedeztem fel: sikerült aktiváltatnom az angol SIM-kártyámat és telefonszámomat. Még mielőtt valaki elmosolyogná magát: ez nem is olyan gyerekjáték, elhallgatván a brit mobilszolgáltató elképesztően bonyolult és érthetetlen automata IVR rendszerét, telefonon keresztül, igazi brit-angol automata nyelven... :) Ja, és ma beszereztük az itteni utazó kártyát, az oyster-t. Ezt egyszeri 5 fontért kell megvenni, akármelyik sarki kis boltban. Utána pedig mindig fel kell tölteni a kártyát, az utazási szándékunk számtalan opciója szerint. (csúcsidőben, hétvégén, hétközben, 1-2 vagy több napra, csak buszra vagy csak metróra, vagy kombinálva az összes járműre...stb)



3 megjegyzés: