2010. május 28., péntek

FESZTIVÁLLAPOT


Fesztiválozni márpedig nem csak úgy lehet, ahogy a Belga minősíti, hanem amolyan woodstock-i stílusban is: peace, love, freedom, happiness. Ha pedig jön még hozzá egy kis kultúrturizmus, aktív pihenés vagy gasztronómiai élvezetek, olybá vehetjük, hogy összekötöttük a kellemest a hasznossal. 2010 a Fesztiválok Éve, bár én minden évben, minden nyáron ezt érzem. Valamikor tél végén mocorogni kezd bennem a vágy kedvenc helyeim és nyári élményeim után, így lefoglalom a szállást, és már csak összehangolni kell az eseményeket, és böngészni a programfüzetet.

Jubileumi, 20. Művészetek Völgye lesz Kapolcson és az öt faluban. A Káli medence rusztikus varázsa nyárról nyárra visszacsábítja a Völgy szerelmeseit. Patakok és ódon vízimalmok, zsindelyes tetők és napraforgó ligetek, kürtőskalács és bodzaszörp. És persze irodalom, színház, muzsika, kiállítás, tánc és könyv elképesztő mennyiségben, népi jellegű és multikulturális, illetve ökoprogramokkal. Állandó csak a kétségbeesés: mire menjek el, miről maradjak le...?!

http://www.muveszetekvolgye.hu/

   

 


Aggtelek és Jósvafő a mátrai karsztvidék két kis ékszerdobozkája. A Gömör-Tornai Fesztivál magyar és szlovák falvak kulturális életét fűzi fel egy eseménysorra, igen, egymás melletti békés együttélésben, bármily meglepő. A sejtelmes reggeleken, amikor fehér köd gomolyog az Ördögszántás és a borókás felett, adrenalinszint-növelő extrém barlangtúrákon próbálhatjuk meg magunkat a mesevilágszerű Baradla zegzugos járataiban. Az Óriások termében a koncertek felejthetetlen élményt nyújtanak, a Nemzeti Park pedig zöld-programokat szervez. A jósvafői pajtaszínpad tele van népművészeti előadásokkal, melyek közben szilvalekváros kenyérlángost rágcsálhatunk.

http://www.gomortornaifesztival.hu/

   

 


Az Ördögkatlanban augusztus elején forr a fesztivál hangulat. Az esemény fő szervezője a Bárka, gyönyörű helyszíne pedig a Villányi hegység öt kis faluja. Óriási előnye, hogy még nem fedezték fel úgy, mint Kapolcsot, így emberléptékű és tumultus mentes minden rendezvény. Az egyik fő helyszín az elbűvölő Palkonya, tipikus autentikus borfalu. A hosszú tornácos parasztházak udvarán jófajta házi bográcsgulyást, zsíros kenyeret árulnak a helyiek. A hűvös pincék mélyén Villány pompás borait mérik. Aki érintetlen hangulatú, originális „fesztivállapotba” akar kerülni nyáron, látogasson el az Ördögkatlanba!

http://www.ordogkatlan.hu/

   

 

A Hétrétfesztivál a szerek és porták ünnepe az Őrségben. Az Őrség olyan, mintha egy különálló meseországban járna az ember. Nyár végén, amikor már hűvösödnek a hajnalok és enyhébbek a naplementék, a kis tanyákat ködbe burkolja az alkonyat. Középkori kis templomok húzódnak meg csendesen az erdők mélyén, az apró falvakban ősi mesterségeket űznek a vendégszerető népek. Mindenhol akad házi méz és lekvár, kecsketej és langalló, hozzá kedves invitáló szó. Olyan nyugalmas, természetes és tiszta az élet a végeken, amire a szíve mélyén minden normális ember vágyakozik.

http://www.hetretorszag.hu/2010/index.html

   

 


2 megjegyzés:

  1. Akkor találkozunk valamelyiken? Örülnék neki, én ott leszek mind a négyen. Ha kell valami info, szállással vagy egyebekkel kapcsolatban, csak írj privátban, és segítek, ha tudok. Ezek TÉNYLEG nagyon jó fesztiválok! :)

    VálaszTörlés