2012. március 5., hétfő

Moccanj ki! Kora tavaszi programok a városban.



Hiába minden, lehet magunknak kamuzni, hogy jobb a fűtött lakásban, pokrócba burkolva, meleg teával. A tavaszi napfény már minden reggel cirógatja az arcunkat, és hívatlanul is betolakszik a lakásba. Egyszerűen késztet a kimozdulásra, mert zöldül a határ, előmoccannak a didergős, apró kis szürke madarak is, és hasadni készülnek a rügyek a fákon, a bimbók a virágokon. A tükörbe nézek, és látom, hogy az arcom halovány, és könnyű ráfogni az enerváltságot a „tavaszi fáradtságra”, amivel csak az a gond, hogy a lusta emberek egyből ebbe esnek bele, a sokat szajkózott „téli fáradtság” után...
Így tehát kimozdulok én is, mert sűrűsödnek a programok, várnak a látni- és átélni, érezni, szaglászni és kóstolnivalók. Kezdve mindjárt a hétvégi Kézműves Magyar Ízek vásárával, a Millenárison, melyet harmadik alkalommal rendeznek meg az igazi magyar termékek, aromák szerelmesei. Óriási csábítás az, hogy a rendezvényen nem lehet úgy elmenni a standok között, hogy ne lehessen kóstolgatni a hazai kistermelők termékeinek fantasztikus ízeit. Aromás sajtok, isteni mézek, foszlós házi kenyerek, fűszeres kolbászok, illatos szörpök és mézcsodák várják az odalátogatókat. A napijegy ugyan 1900 ft, de az ára teljes mértékben levásárolható egy egyedülálló kis árudában, a Kézműves Magyar Ízek márkaboltjában.
A rendkívül sikeres Múzeumok Éjszakája mintájára idén először rendezik meg a Színházak Éjszakája programsorozatot, mely különleges kulturális élményeket ígér. A kulisszák mögé belesni mindig izgalmas, főleg a Kamrában, ahol színházi peep-show-val és velős jelenetekkel szórakoztatják a nagyérdeműt, vagy az Örkény Színházban, ahol Szellemvasút és Labirintus várja a publikumot. Olyan nagy nevek rendeznek közönségtalálkozót, mint Bereményi a Tháliában, Müller Péter a Madáchban, Vámos Miklós a Radnótiban. A napijeggyel több teátrum is látogatható, időhiány miatt azonban inkább javasolt egy favorizált színház programjait végignézni, kora délutántól késő éjjelig.
Az igazi kávé gourmandoknak egy élvezetes program készül április 13-14-én, Kreatív Kávéfórum címmel.  Általam nagyrabecsült profi baristák mérik össze tudásukat, a vendégek meg maradéktalanul élvezhetik ennek a megmérettetésnek a gyümölcsét. Frenetikus kávéköltemények, pompás teaszertartások, ízletes csokoládék és egyéb ínyencségek várják a kávébabcserje származékainak kedvelőit. A rendezvény a Hotel Corinthiában lesz, az 1100 ft-os napijegy bőven megéri az íz- és aroma orgiát, ami ránk vár.
A legendás Budapesti Tavaszi Fesztivál március 16-tól várja a színvonalas kultúra híveit. A programok némelyikén mélyebbre kell nyúlni a zsebünkben, ám valószínűleg megéri az anyagi befektetést az olyan exkluzív esemény, mint a világhírű Mojszejev együttes vendégjátéka a Papp László arénában, vagy a Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai a Vígben, a zseniális John Malkovich-csal. A Nemzetiben Alföldi rendezte új Hamlet adaptáció készül a fesztiválra, a Vörösmarty térről pedig szecessziós városlátogató séta indul, kamarazenével egybekötve.
S ha már színház, a napokban bukkantam egy nagyszerű kezdeményezésre, amelyen keresztül 50%-os kedvezménnyel lehet last minute jegyeket vásárolni, az aznapi színházi előadásokra. A Ma este színház! honlapján lehet feliratkozni a hírlevélre, amelyben minden nap, éjfél után pár perccel megküldik a napi akciókat. Olyan sikeres darabokat nézhetünk meg diszkont áron, mint a Portugál, Top Dogs, Makrancos Kata vagy Naftalin. Érdemes szemfülesnek lenni, mert hamar elfogynak a félárú jegyek a népszerű előadásokra.
Kellemes, eseménydús és napsugaras tavaszelőt kívánok mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése